"Па'мятаємо. Перемагаємо"

/Files/images/1_4.jpg

8 травня 1945 року стало днем остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію. На згадку про цю історичну подію в світі щорічно 8 травня відзначається День пам'яті і примирення.

Пам'ятна дата 8 травня була закріплена Указом Президента України Петра Порошенка у 2015 році для "гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму".
Україна зазнала значних втрат внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло від трьох до чотирьох мільйонів військових, підпільників і цивільних, від чотирьох до п’яти мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод у тилу,близько п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з них не повернулася на батьківщину. Загальні втрати України у тій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.
Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях СРСР та Польщі, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.
Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак, як і в багатьох країнах Європи.Червоний мак – міжнародний символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції – за легендами, маки зацвітали так, де пролилася козацька кров.
Ці закарбовані в історії події пробуджують в кожному з нас почуття гордості за подвиг нашого народу. Ми пишаємося славою тих, хто приніс очікуваний мир світу та Україні, і схиляємо голови перед пам’яттю полеглих у Другій світовій війні.
Кiлькiсть переглядiв: 184

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.