Українська революція — низка подій, пов'язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу у 1917—1921 роках.

Поштовхом до початку Української революції стала Лютнева революція в Російській імперії. В Україні утворився альтернативний центр влади — Українська Центральна Рада (УЦР), що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський.

У період 1917—1921 років Україна пережила різні форми національної державності (УНР, Українська держава, ЗУНР), але державну незалежність втримати не змогла. Українські етнічні території були розділені між СРСР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехословацькою Республікою. Таким чином, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Ця поразка була наслідком незгуртованості політичної еліти, незавершеності процесу формування нації, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху, його обумовленості зовнішніми політичними й насамперед військовими факторами. Однак, не досягши своєї мети, Українська революція започаткувала процес формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України і військової доблесті захисників рідної землі, визнання історичного значення подій, пов'язаних з визвольною боротьбою початку XX століття та утвердженням української державності дитячі бібліотеки міста Шостки на протязі 2017 року проводили заходи щодо відзначення подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників.

Для користувачів бібліотек були проведені: бесіда – хроноскоп «Гортаючи сторінки історії» (ЦДБ);інформаційна година «Видатні діячі Української революції» (ЦДБ); історичний дайджест «Визначні діячі Української революції 1917-192 років»(ДФ№3).

Хроніка-екскурс «Це нашої історії рядки»(ЦДБ). Присутні на заході діти 4-х класів переглянули документальний відеофільм про події того часу, прослухали короткий екскурс в історію, зіграли в пізнавальний тематичний брейн-ринг.

Історична онлайн – подорож«Україна в революційну добу»(ЦДБ) проведена в читальному залі відділу обслуговування дітей 5-9 класів з метою ознайомити користувачів бібліотеки з ключовими подіями Української революції 1917–1921 років,звернути увагу дітей на актуальність ідей суверенності та соборності держави, її територіальної цілісності як головних чинників розвитку України; активізувати пізнавальний інтерес школярів до подій революції та боротьби за державність, формувати активну громадянську позицію і почуття патріотизму. Діти переглянули мультимедійну презентацію «Революційними шляхами».

/Files/images/P3171817.JPG

П’ять хвилин з історією «Це нашої історії рядки: Українська Революція 1917 – 1921 років», Інформація– переосмислення «Бій за державність 1917 - 1921 років» (ДФ№1) ознайомили учнів 7- 8-х класів з подіями 100-річної давності, проаналізували передумови революції, фактори, які вплинули на її розвиток, наслідки для історії України та всієї Європи, передивились літературу з цієї теми, що зберігається в фонді бібліотеки.

/Files/images/SDC12850.JPG

Година слави «Сумщина –земля героїв» (ДФ№3). Цей захід пройшов в Центральній міській бібліотеці ім.Л.Толстого. Зав.дитячою філією №3 провела презентацію книги відомих дослідників історії - Р.Коваля,В.Моренця,Ю.Юзича «Сумщина в боротьбі.Біографії,історії,спогади», яка відкриває забуті імена в історії нашої області, розповідає про події Української революції 1917-1920 років та участь у них наших земляків. Федір Пушкар, науковий співробітник Шосткинського краєзнавчого музею, ознайомив присутніх із хронологією визначальних подій народного руху за незалежність, свободу та самовизначення в місті Шостка.

/Files/images/67331527.jpg

Постійно діючі книжкові виставки та тематичні полички давали можливість користувачам бібліотек глибше пізнати історію Української революції 1917-1921 років та етапи визвольної боротьби від минулих століть і до сьогодні. У бібліотеках були оформлені:

- книжкові виставки – хроніки: «Минулі події рідної землі: революційні події на Україні в 1917 -1921 роках», «Гортаючи сторінки історії: Українська Революція 1917 – 1921 років», «Українська революція:віхи історії» (ЦДБ);

- книжкова виставка «Українська революція: боротьба за державну незалежність» (ДФ№3);

- тематична поличка-спогад «Українську революція 1917-1921 років» (ДФ№1);

- тематична поличка-інформина «Це нашої історії рядки: Українська Революція 1917 – 1921 років» (ДФ№1);

- тематична поличка «Гортаючи сторінки історії: революція 1917-1921 роки» (ДФ№3).

/Files/images/Революція.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1015

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.